Orka Bilgisayar Ana Sayfa 20. Yılımıza Özel Fırsat Kampanyası
<b>Forum Anasayfası</b> Forum Anasayfası > Diğer > Mevzuat, Tebliğ ve Kanunlar
  Aktif Konular Aktif Konular
  SSS SSS  Forumu Ara   Takvim   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

sgk lı çalışanın şirket ortağı olması hk.

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
üveys Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Orka Lisans Numaranız: 03847
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilen: 60
  Alıntı üveys Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: sgk lı çalışanın şirket ortağı olması hk.
    Gönderim Zamanı: 15/Ocak/2010 Saat 14:04
Merhabalar,şahıs firmasında sgk lı olarak çalışan bir personel,başka bir ltd.şirketine ortak oluyor.Bu kişi ortak olduğu şirkette sgk lı olarak gösteriliyor ve ödenen ücret ve işveren primlerini k.k.e. gider olarak kayda alınıyor..Eski çalıştığı yer ile yeni ortak olduğu şirkette sgk yönünde hiç ara verilmeden çıkış girişi yapılıyor..Bu konuda yapılan işlem doğrumudur.Bilgilerinizi rica ediyorum.Şimdiden teşekkürler.
Başarı ya da başarısızlık kadere bağlanmaz!
Yukarı Dön
umittt Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilen: 12
  Alıntı umittt Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15/Ocak/2010 Saat 21:47
Hiç ara vermeden şirkette 4/A ya tabi çalışabilir.Fakat anlamadığım neden şirkette ödenen ücret KKEG olarak dikkate alınmış?
Yukarı Dön
ismailyardim Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Orka Lisans Numaranız: 08134
Gönderilen: 197
  Alıntı ismailyardim Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16/Ocak/2010 Saat 11:33
Bu konu, son çıkan 5510 Sayılı kanundan sonra herkezin kafasını karıştırdı. Eskiden hiç kesinti olmadan SSK ya( 4/1-a ) devam edebiliyordu. Yeni kanunda çok farklı göürşler bulunmakta. Bu durumun netlik kazanması açısından, SGK nın bazı il müdürlükleri ve kurumlarına mail ile bu konuyu sorarak cevaplar istedim. SGK dan maillerime gelen cevapları aşağıya aynen kopyalıyorum.

GELEN CEVAPLARDAN 1. Sİ;

" Şirket ortaklığınızdan dolayı İşyeri açılış tarihte SSK lılığınız söz konusu olmadığından 10.06.2009 tarihi itibariyle 4b(bağ-Kur) tesciliniz yapılması gerekmekte olup sosyal güvenlik açısından zorunlu olarak 4b(Bağ-Kur) 'a tabi olursunuz. Ssk lı olabilmeniz için 4a ya tabi sigortalılığınızın kesintiye uğramaması gerekirdi.Bu durum malesef sizin için söz konusu değildir.Bu sebeple ilgili birim tarafından İstanbul Ticaret Odasından alınan bilgiler ışığında 4b tesciliniz 10.06.2009 tarihi itibariyle başlatılmıştır.
Ayrıca bağ-kur a tabi olmanız gereken sürede ssk ya ödenen primlerinizin iptal edilip ilgili kuruma (yani bağ-kur a) 2007/09 genelge hükümleri çercevesinde aktarılmasını Şişli SGM ye yapacağınız dilekçeli başvurunuzla talep edebilirsiniz.
Bilgi edinmenizi rica ederiz.

İstanbul SGİM

GELEN CEVAPLARDAN 2. Sİ;

" 1 Ekim 2008 den sonra şirket ortağı olan bir kişi ssk (4/1-a) sı hiç kesintiye uğramadan SGK’ ya devam edebilir. İstese de 4/1-b’ye tabi olamaz. Yani eski uygulamaya devam edilmeli…( Dayanak: 5510 madde: 53 birinci fıkra.) " (sigortaprimler@ssk.gov.tr)

GELEN CEVAPLARDAN 3. SÜ;

" NOT: SİGORTALILIĞINIZ DEVAM EDERKEN ŞİRKET ORTAĞI OLMANIZ DURUMUNDA KESİNTİ OLUNCAYA KADAR SİGORTALILIĞINIZ (4/A) DEVAM EDER. " ANKARA SGK IL MUDURLUGU

Kalp Gözü Kör Olduktan Sonra, Gözün Görmesinde Yarar Yoktur.

HZ. Ali (R.A.)
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör